19. marts 2025
Generalforsamling
Bygningskultur Foreningen afholder generalforsamling onsdag den 19. marts 2025 kl. 19.00 i Stuerne i Kulturstedet Lindegaarden, Peter Lunds Vej 8, Kongens Lyngby. Generalforsamlingen indledes med et foredrag kl. 19.00 ved Jørgen Kreiner-Møller, MAA, om Lyngby-Taarbæk Kommunes biblioteker. Selve generalforsamlingen begynder kl. 20.00. Både medlemmer og ikke-medlemmer er velkomne til at høre foredraget.
Forslag til punkter på dagsordenen skal indsendes til bygningskultur.ltk@gmail.com senest 14 dage før generalforsamlingen, dvs. inden den 5. marts, hvorefter de udsendes.
Kunne du tænke dig at være med i bestyrelsen, er der ledige pladser. Du er velkommen til at kontakte os, hvis du vil høre mere om arbejdet i bestyrelsen. Vi opfordrer alle, som kunne være interesseret i at deltage i arbejdet, til at stille op til bestyrelsen ved generalforsamlingen.
26 februar 2025
Arrangement: Ufortalte historier om kvinder som byggede velfærdssamfundets arkitektur i Lyngby-Taarbæk.
Alle er velkomne på Lindegaarden den 26 februar 2025,
kl. 19.00.
Oplægsholder: Professor og arkitekturhistoriker Henriette Steiner, Lektor, ph.d. og sektionsleder. Københavns Universitets sektion for Landskabsarkitektur, Planlægning og Samfund.
Henriette Steiners forskningsområder er arkitekturhistorie, filosofi, landskab og byer.
Lidt om oplægget: I tiden fra 1930 til 1980 er Lyngby-Taarbæk Kommune undergået store forandringer fra at være et mindre industrisamfund til at blive en egentlig forstadskommune. Det førte til et sandt byggeboom fra 1950erne og frem, hvor store områder med enfamiliehuse, lejligheder og velfærdsinstitutioner med alt fra børnehaver, skoler, biblioteker, plejehjem og indkøbscentre blev bygget.
Når vi læser om periodens arkitektur, er det ofte kendte arkitekter som Arne Jacobsen eller Bertel Udsen, der er i fokus. Men mange andre bidrog. Blandt andet var der mange kvinder der arbejdede med arkitektur og planlægning, som var væsentlige i dette byggeboom. Men hvad ved vi om disse kvindelige arkitekter og deres arbejde?
Det har tre forskere Jannie Rosenberg Bendsen, Svava Riesto og Henriette Steiner beskrevet i bogen:
”Ufortalte historier”. (Ufortalte historier. Om kvinder, køn og arkitektur i Danmark - Strandberg Publishing A/S). Bogen vidner om, hvordan de kvindelige arkitekter har været med til at forme og nytænke de byer, landskaber, huse og velfærdsinstitutioner, vi kender i Danmark i dag.
Henriette Steiner vil fortælle om arbejdet med bogen med særligt fokus på arkitekten Rut Speyer og hendes arbejde som arkitekt og beboer i Lyngby-Taarbæk kommune gennem årtier.
26 februar 2025
Lindegaarden var fyldt til bristepunktet, da
professor og arkitekturhistoriker Henriette Steiner holdt sit interessante oplæg om kvindelige arkitekters betydning i perioden 1930-1980.
Der er mere information på hjemmesiden:
Forside - Women in Danish Architecture
og film på youtube:
Kort dokumentar: 'På sporet af de glemte arkitekter.' - YouTube
Der er boglancering den 7. marts, 15.30, Mærsk tårnet, Københavns Universitet, Blegdamsvej 3B (Foredragssal 7.15.92)
Bogen ’Ufortalte historier – om kvinder, køn og arkitekter i Danmark’ kan købes på www.strandbergpublishing.dk/
Prisen er 349,- kr. Der er 50 kr. rabat ved brug af rabatkoden: UFORTALTE50.
Også bogen "byWomen: En guidebog til hverdagsarkitektur i København og omegn", som Henriette solgte for 160 kr. efter oplægget er fantastisk. Fuld af dokumentation og billedmateriale.
Bogens forside
Stuerne på Lindegaarden
13. november 2024
Bygningskultur Foreningens sidste arrangement i 2024, 'Byggeri & verdensmål' er et oplæg om bæredygtigt byggeri ved arkitekt og bestyrelsesmedlem i Bygningskultur Foreningen Jan René Rasmussen. Alle er velkomne onsdag den 13. november, kl. 19.00 i Kulturstedet Lindegaarden, Peter Lunds Vej 8, Kongens Lyngby.
Byggeri & verdensmål
Alle disse – skræmmende – tal viser vigtigheden af at se på vores byggerier og bygninger med kritiske og bæredygtige briller.
Hos vores naboer i Gladsaxe Kommune besluttede byrådet, som den første kommune i Danmark, at indskrive FN's Verdensmål i den kommunale strategi, ’Gladsaxestrategien’, hvor en bæredygtig tilgang generelt udrulles i det kommunale system. Arkitekt Jan René Rasmussen er som team- og bæredygtighedsleder i Gladsaxe Kommunens ejendomscenter frontløber på den bæredygtige omstilling af kommunens byggeprojekter. Med udgangspunkt i kommunens udbygning af dagtilbud viser han i aftenens oplæg forskellige eksempler på, hvordan Gladsaxe Kommune har arbejdet med at minimere CO2-forbruget mv. Oplægget varer ca. 45 minutter.
Vi glæder os til at se jer.
Børnehuset på Tobaksvej
1. oktober 2024
Tirsdag den 1. oktober kl. 15.00 inviterer Bygningskultur Foreningen til besøg på Lundtofte Skole. Der skal vi se og høre om den spændende tilbygning og ombygning, der har været i gang på Lundtofte Skole de seneste par år.
Byggeriet var indstillet til Lyngby-Taarbæk Kommunes arkitekturpris i 2023 og vandt her prisen sammen med DTU´s ombygning af Auditoriebygning 116.
Vi glæder os til at Lyngby-Taarbæk Kommunes projektleder vil vise os rundt og forklare om projektet.
Vi mødes på Lundtofte Skoles legeplads, Nøjsomhedsvej 1, Lyngby-Taarbæk.
Lundtofte Skole
16. maj 2024
Byvandring på Virum torv med fokus på Torvet og Virum Apotek.
På byvandringen fortæller stadsarkivar Mette Henriksen om dengang det moderne Virum voksede frem efter plan fra kommuneingeniør J.A.C. Rastrup. Det var nyt at planlægge en hel forstad på en bar mark – med boliger og alle dagligdagens faciliteter.
Jørgen Kreiner-Møller fra Bygningskultur Foreningen vil fortælle om arkitekturen. Mød op kl. 16.00 på Virum Torv.
Virum Torv
Virum Apotek tegnet af arkitekterne Erik Chr. Sørensen og Mogens Boertman
20. marts 2024
Generalforsamling på Lindegården
Bygningskultur Foreningen afholder generalforsamling onsdag den 20. marts 2024 kl. 19.00 i Stuerne i Kulturstedet Lindegaarden, Peter Lunds Vej 8, Kongens Lyngby.
Generalforsamlingen indledes med et indlæg ved kurator emeritus Niels-Kristian Umelik Petersen fra Virum: ’På tur i og omkring Frederiksdal’. Både medlemmer og ikke-medlemmer er velkomne til at høre indlægget.
Bygningskultur Foreningens genralforsamling på Lindegården 2024
28. februar 2024
Årets første arrangement:
Besøg DTU-Skylab, bygning 374, kl. 16.00.
Mødested: Centrifugevej 374
DTU Skylab – Bygning 374, Diplomvej, Bygning 374
3. november 2023
Dansk og nordisk arkitektur i en brydningstid
Fredag den 3. november kl. 17.00 holder filosof Kristoffer Lindhardt Weiss oplæg på Stadsbiblioteket i Fennebergsalen. Kristoffer Lindhardt Weiss er direktør for Arkitektens Forlag. Han vil introducere os til ny dansk og nordisk arkitektur.
2. oktober 2023
Vinderne af Arkitekturprisen 2023 er:
Transformation af Bygning 116 DTU, Bygningstorvet 1
og
Udvidelse og ombygning af Lundtofte Skole, Nøjsomhedsvej 1
Se fotos og mere om Arkitekturprisen 2023 her
Overrækkelse af Arkitekturprisen 2023 på Friboeshvile
2. oktober 2023
Arkitekturens dag
På Arkitekturens dag uddeles Lyngby-Taarbæk Kommunes arkitekturpris 2023 for vellykket nybyggeri eller renovering.
Overrækkelse af Arkitekturprisen 2023 vil ske på Friboeshvile, Lyngby Hovedgade 2, kl 17-18. Og alle er velkomne.
I foråret 2023 har en dommerkomité bestående af medlemmer fra Byplanudvalget, Bygningskultur Foreningen og Akademisk Arkitektforening behandlet 15 forslag til bygningspræmiering.
Syv bygninger er nomineret. Heraf har dommerkomitéen udvalgt to kandidater til at modtage Arkitekturpris 2023 og én kandidat til at modtage hædrende omtale.
De syv nominerede bygninger er:
• DTU, Auditoriebygning 116, Bygningstorvet i Lyngby.
Fotos: Lyngby-Taarbæk Kommune, Kim Høltermann for Realdania By og Byg, Laura Starmer.
• H.C. Ørsted Gymnasiet, Paul Fennebergs Allé 20 i Hjortekær.
• Lundtofte Skole, Nøjsomhedsvej 1-11 i Lundtofte.
• Basecamp, Skovbrynet 2-24 i Sorgenfri.
• Skylab på DTU, Centrifugevej 374 i Lyngby.
• Peter Lunds Vej 2b-6b i Lyngby.
• Borrekrattet 7, Lundtofte
Arkitekturprisen-2015---DTU-bygning-324
27.september 2023
Bygningskultur Foreningen har afholdt et arrangement i Classic Car House v Tony Jørgensen den 27. september kl.16.00.
Det tidligere Landbrugsmuseum har fået ny ejer. Bygningerne har gennemgået en omfangsrig renovering og på tilhørende arealer er der opført flere nye bygninger, som er relateret til driften af Classic Car House. Mød op på Kongevejen nr. 79 (overfor Frilandsmuseet)
Det tidligere Landbrugsmuseum
19. august 2023
'Historiske dage i Lyngby-Taarbæk'
Kom med på mini-festival for børn, forældre og bedsteforældre om steder og mennesker i Lyngby-Taarbæk Kommunes historie. Det hele sker lørdag den 19. august, kl. 11-17 på Kulturstedet Lindegarden i Bondebyen,
Peter Lunds Vej 8, 2800 Lyngby. Se mere her
19. august 2023
'Historiske dage' med foredrag
I forbindelse med arrangementet 'Historiske dage' vil arkitekt MAA Jørgen Kreiner-Møller fra Bygningskultur Foreningens bestyrelse holde et oplæg om begrebet kulturmiljøer i relation til den fysiske planlægning i kommunen.
Det bliver illustreret med udvalgte kulturmiljøer i kommunen, som samlet fortæller om boligbyggeriets udvikling her i landet fra anden verdenskrig og til i dag – fra håndværk og lille skala til industriproduktion og storskala – fra statslånshuse, parcelhuse og rækkehuse videre til bebyggelserne Egeparken, Fortunbyen og Eremitageparken frem til Virumgård med bebyggelsen på den tidligere politigrund som et deprimerende punktum.
Oplægget bliver holdt d. 19. august kl. 14.45 i Lindegårdens store sal.
'Historiske dage', Kulturstedet Lindegarden i Bondebyen 2022
Virumgård
29. april 2023
Byvandring i ’Guldalderens Lyngby’ ved cand.mag. Henrik Mortensen lørdag den 29. april kl. 15., mødested den store P-plads på Stades Krog bag Lyngby Kirke,
Varighed ca. 1½ time. Ingen tilmelding, mød bare op. Det er en bygningskulturel tur, hvor vi også besøger stier, som nok ikke kendes af alle (evt. rollatorer må undertiden en omvej). Vi passerer smukke og interessante huse som Schalls hus samt flere landskabelige kvaliteter.
15. marts 2023
Generalforsamling den 15. marts på Lindegården
Bygningskultur Foreningens generalforsamling starter med et foredrag af stadsarkitekt Jesper Pagh. Alle er velkomne til at deltage i foredraget.
8. februar 2023
Besøg på DTU 116 på Bygningstorve den 8. februar
Bygning 116 på DTU,er tegnet af Eva og Niels Koppel i 1974. Auditoriebygningen indeholder bl.a. DTU´s største auditorium og har gennemgået en renovering i 2021 ved Rørbæk og Møller Arkitekter A/S i samarbejde med kunstner Malene Bach. Projektleder fra DTU og arkitekt, Peter Villaume, fortalte både om de overordnede greb og de mange detaljer, som er bearbejdet ved denne omfangsrige og meget vellykkede renovering, med respekt for arkitekternes oprindelige tanker. Det farvetematiske greb er gennemarbejdet ned i de mindste detaljer, lokaler kan tilpasses forskellige undervisningssituationer og i det største auditorium var der en ny tavle og en LED-skærm på 15 meter. Foran er et lige så langt specialdesignet scenetæppe, der kan belyses i pauserne og give de studerende ro og tid til eftertænksomhed, se video på hjemmesiden.
Projektet har netop vundet Den Danske Lyspris 2022, som Dansk Center for Lys står bag, for det forbilledlige arbejde med både dagslys og kunstlys i transformationen af bygningen til et mere imødekommende studiemiljø.
Læs mere om renoveringen i ’Arkitekten’ 2022/04 i artiklen ’Rum og Monolit’. Se link herunder:
Rum og monolit (arkitektforeningen.dk)
Renoveringsprojektet vandt Den Danske Lyspris 2022
https://www.landskabsarkitekter.dk/Aktuelt/vinderen-af-den-danske-lyspris-2022-er-karet/
Høstvej i Bondebyen
Rundvisning i bygning 116 på Bygningstorvet, DTU
2022
29. november 2022
Foredrag og debat om BEDRE BYSKIK den 29. november
Konsulent i byudvikling, Jes Møller, fortalte i Fuglevad Vandmølle om en byudvikling baseret på demokratisering, fællesskab og bæredygtighed. Der var godt 20 deltagere.
26. oktober 2022
Rundvisning på Campus Life, Biologiens Vej 5
Her arbejdes der med at vække og støtte skolebørns tilgang til de naturfaglige fag.
Ca. 20 deltog i rundvisningen.
22. september 2022
Besøg på H.C.Ørsted Gymnasium, Poul Fennebergs Allé
Vi blev vist rundt af uddannelsesleder Tina Faarvang, som fortalte meget engageret om samspillet mellem arkitektur og undervisningsmiljøet, hvor lokalerne er tilpasset de fag, der undervises i.
30. april 2022
Rundvisning i Hjortekær Nord ved cand. mag. Henrik Mortensen
16. marts 2022
Rådhusets historie og den igangværende restaurering
Ved centerchef Lisbeth Røgind fra Center for arealer og Ejendomme.
2. marts 2022
Foredrag af Ellen Braae på Lindegården
Hvordan passer vi bedst på den grønne kulturarv?
2021
15. september 2021
Rundvisning på boligbebyggelsen Base Camp i Sorgenfri
2020
27. januer 2020
Kulturstedet Lindegården arrangerer foredrag af
Arkitekt maa Johannes Hedal Hansen om arkitekterne Nils og Eva Koppel, der satte deres arkitektoniske præg på Lyngby-Taarbæk kommune med store byggerier som DTU, Skadedyrs-laboratoriet i Sorgenfri og Kampsax-kollegiet.
Nærmere information og plakat her
14. januar 2020
Bygningskultur Foreningen udsender Årsrapport og medlemsbrev.
2019
4. december 2019
Bygningskultur Foreningen sender udtalelse vedr. Lokalplan 270, Atlasgrunden til Byplanudvalget.
5. november 2019
Bygningskultur Foreningen sender høringssvar, kommentarer til kommunens udspil "Byudvikling i balance".
3. november 2019
Bygningskultur Foreninge sender fælles høringssvar vedrørende "Byudvikling i balance". Høringssvaret er formuleret sammen med en række andre foreninger. Hvilke fremgår nederst i høringssvaret.
26. oktober 2019
Bygningskultur Foreninngen arrangerede Taarbæk-tur.
Om arkitektur, historie, og besøg på bl.a. Nordre Molevej og Dyrlægegården.Jens Clemmensen, Bygningskultur Foreningen, viste rundt.
20. september 2019
Besøg i Brede Hovedbygning
Museumsinspektør Vibeke Andersson Møller viste rundt i to hold i Brede Hovedbygning, der blev opført som sommerbolig for storkøbmand Peter van Hemert og familie i 1795.
.
27. august 2019
Bygningskultur Foreningen udsender medlemsbrev
1. juni 2019
Bygningskultur Foreningen arrangerede Kulturhistorisk rundtur i Frederiksdal.
Rundturen omfattede Hjortholm Borgruin, Den Gamle Have, Mølle, Kro, Bådfart, Fæstningskanal og endte med en tur op til slottet og slotshaven.
15. maj 2019
Kulturstedet Lindegården havde en foredragsaften: "Når krig truer kulturarven" ved arkæolog og konservator Marie Elisabeth Christensen.
02. maj 2019
Bygningskultur Foreningen udsendte medlemsbrev
20. marts 2019
Generalforsamling i Bygningskultur Foreningen i Lyngby-Taarbæk. Chefen for Forstadsmuseet, mag. art. Poul Sverrild, kom med et spændende indlæg: “Spor af levet liv i forstæderne - Forstædernes fysiske kulturarv i spændingsfeltet mellem fordom og faglighed".
Generalforsamlingen forløb ellers efter den til medlemmerne udsendte standard dagsorden. 3 medlemmer af bestyrelsen genopstillede ikke, og 3 nye blev valgt (se under fanen 'foreningen / bestyrelsen'.
1. oktober 2018
Arkitekturens dag
Bygningskultur Foreningen og Sorgenfrivang II inviterer til besigtigelse af de nyrenoverede højhuse i Sorgenfri i anledning af Arkitekturens Dag.
22. maj 2018
Rundvisning på DTU
14. marts 2018
Bygningskultur Foreningen holder generalforsamling med indlæg ved Stadsarkivar Mette Henriksen: "Stadsbiblioteket som kulturarv og som kulturelt fyrtårn”..
17.januar afholdt foreningen et arrangement i det præmierede byggeri Aquaporin
2017
2. oktober 2017
Præmiering af bygninger i Lyngby-Taarbæk kommune.
9. september 2017
Foredrag og rundvisning på Brede Værk v/ tidl. stadsarkivar Jeppe Tønsberg
25. marts 2017
Rundvisning på det nye Lyngby Gymnasium.
21. januar 2017
Rundvisning på Lyngby Statskole / nyt plejeboligbyggeri, Buddingevej 50
2016
19. november 2016
Rundvisning på Frobenius Orgelbyggeri
25. oktober 2016
Rundvisning i Skovtofte
1. oktober 2016
Rundvisning i Virumhallen
28. september 2016
Rundvisning på Strandmøllen
8. juni 2016
Offentligt møde om anvendelse og formidling af Lyngby Nordre og Søndre Mølle
Mødested: Lyngby Nordre Mølle.
Referat fra mødet kan læses her.
25. maj 2016
Foredrag om bymiljøer i Fuglevad Mølle ved bestyrelsesmedlem i Landsforeningen for Bygnings-og Landskabskultur Jep Loft.
16. april 2016
Rundvisning på Friboeshvile
27. februar 2016
Rundvisning på Lyngby Stadsbibliotek
H.C.Ørsted Gymnasium, Poul Fennebergs Allé
Slettehuset i Hjortekær ved indgangen til Dyrehaven
Lyngby Statskole / nyt plejeboligbyggeri, Buddingevej 50
Virumhallen,tegnet af arkitekterne Gunnar Jensen og Finn Monies
2015
18. november 2015
Rundvisning i Mærsk Drilling og Mærsk Supplies
1. oktober 2015
På Arkitekturens Dag blev det afsløret hvilke huse, der blev præmieret i den nye præmieringsordning
20. september 2015
Rundvisning i Lundtofte og nærmeste omegn
8. juni 2015
Rundvisning i Pihl og Søn - på vej til fredning
21. maj 2015
Rundvisning i Fortunbyen
8.-10. maj 2015
Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur holdt årsmøde i Lyngby
25. april 2015
Foredrag af docent em. Anders Nielsen om “Kalk og bygningsbevaring”
15. mars 2015
Rundvisning på Lyngby Hovedgade
2014
25. oktober 2014
Tur til Raadvad - en industriby helt i skoven
27. september 2014
Arkitektonisk vandring gennem tid på I.H. Mundts Vej
11. september 2014
Udendørs rundvisning på Sorgenfri Slot
30. agust 2014
Cykelrundtur i Hjortekær Bydel
24. maj 2014
Rundvisning i de engelske rækkehuse
5. april 2014
Rundvisning i Lyngby Nordre Mølle og Lyngby Søndre Mølle - kun for medlemmer
4. maj 2014
Rundvisning i Bondebyen - kun for medlemmer
2013
4. november 2013
Rundvisning på Lyngby Rådhus
27. oktober 2013
Kulturhistorisk rundtur i Frederiksdal den 27. oktober
5. oktober 2013
Rundvisning på den nye DTU-Compute bygning
20. april 2013
Rundvisning i bebyggelsen på Virumgårds jorde
23. marts 2013
Rundvisning i den nyrestaurerede Lyngby Kirke
2. marts 2013
Rundvisning i og omkring den nyrestaurerede Pritzels Fabrik
2012
17. november 2012
Rundvisning i højhusene i Sorgenfri under temaet ”Bæredygtig renovering”
27. oktober 2012
Rundvisning på Lyngbyfortet
9. juni 2012
Rundvisning i Seniorbofællesskabet Lyngvang
11. maj 2012
Rundvisning i Frilandsmuseets Stationsby